Tessa: Mijn poes Pluisje sproeit tegen de gordijnen…

Ik kreeg via de vraagbaak op Facebook de volgende vraag binnen van Tessa:

Onze jongste poes Pluisje sproeit tegen de struiken en binnen tegen de gordijnen… zij is later bij onze oudste poes Diva gekomen. Diva is erg zachtaardig en totaal niet territoriaal geweest toen Pluisje erbij kwam. Ik ben sowieso verbaasd dat een poes achteruit sproeit, maar snap ook haar gedrag niet…

Als ik een vraag krijg over zindelijkheid dan is eigenlijk altijd het eerste wat ik vraag: Is de kat geholpen? En, Is de kat al bij de dierenarts geweest om zijn of haar de urine te laten controleren? Ik heb in de tijd dat ik in het asiel werkte veel katten naar het asiel zien komen omdat de kat onzindelijk zou zijn of sproeien in huis. Dat een kater of poes gaat sproeien als hij/ zij nog niet geholpen is mag duidelijk zijn, maar bij 90 % van alle gecastreerde katten bleek na onderzoek door de dierenarts dat er sprake was van een blaasontsteking, blaasgruis of andere pijnklacht. Deze zijn relatief makkelijk te verhelpen en alle katten waren na een anticiotica kuur en/of aangepaste voeding weer zindelijk. Daarom kan ik niet vaak genoeg zeggen dat het noodzakelijk is om eerst contact op te nemen met je dierenarts om een medische oorzaak uit te sluiten. Ik merk dat veel mensen deze stap over willen slaan, maar doe dat niet. Een kat laat zijn pijn niet zien en in het geval van blaasgruis of zelfs stenen kunnen uiteindelijk dodelijk zijn voor de kat terwijl het zo makkelijk te verhelpen is door een simpele urinetest.

In het verhaal van Tessa ga ik er vanuit dat ze al bij een dierenarts is geweest en dat Pluisje en Diva beide gecastreerd zijn, anders is het beter om dat eerst te doen voordat je verder leest.

Ik begrijp dat het sproeien pas begonnen is nadat Pluisje in huis is gekomen. En ja, zowel katers als poezen kunnen sproeien. Ik ga er vanuit dat Pluisje en Diva wel geholpen zijn dan is de kans erg groot dat Pluisje last heeft van stress.

Katten staan erom bekend dat ze niet goed tegen veranderingen kunnen en een nieuwe kat in huis is een enorme verandering. Dit klinkt dan ook als een stressreactie. De ene kat is gevoeliger voor stress dan de andere kat en dat heeft weer alles te maken met wat de katten allemaal mee hebben gekregen in de eerste socialisatieperiode van hun leven.

Aangezien Pluisje tegen de gordijnen sproeit (rand van het binnenterritorium) kan het ook heel goed zijn dat niet Diva maar een andere kat uit de buurt diegene is die Pluisje stress bezorgt. In dat geval zou je doormiddel van een stuk matte folie het zicht naar buiten voor de kat kunnen belemmeren,zodat zij daar de andere katten niet ziet. Dat betekent niet dat je het hele raam dicht moet plakken, maar slechts de hoogte van de kat ongeveer 40 cm. Dan neem je de haar stress voor indringers weg en zal ze zich veiliger voelen en het sproeien stoppen.

De plek zelf goed schoonmaken met biotex gevolgd door alcohol. Gebruik geen chloor of bleek want dat nodigt juist uit om tegenaan te sproeien. Als de plek schoon is zet je er een bakje eten neer. Katten houden er absoluut niet van om te urineren op de plek waar ze eten, dus dat is een extra maatregel om het patroon te doorbreken. Als Pluisje het namelijk al een langere tijd doet is het ook inmiddels een gewoonte geworden en dat patroon moet onderbroken worden.

Ik kan niet op afstand beoordelen hoe de relatie is tussen Diva en Pluisje maar als ze in een straal van 3 meter van elkaar slapen dan kun je er vanuit gaan dat ze elkaar geaccepteerd hebben. En mochten ze tegelijkertijd eten krijgen zou je kunnen observeren hoe de relatie tussen de twee katten is. Gaan ze allebei zitten tijdens het eten dan zijn ze ontspannen, blijven ze staan dat is er sprake van stress onderling. Als de relatie tussen Diva en Pluisje niet goed is dan is het verstandig om die band te versterken, maar dan moet ik echt het gedrag van de katten zien om te kunnen bepalen hoe je dat het beste aan kunt pakken.

Ik hoop dat je hier wat mee kunt en het sproeien binnen stopt. Het sproeien buiten moet je niet willen stoppen want dat is een natuurlijke manier van communicatie tussen de katten onderling.

Heb jij nou ook een vraag, stel hem dan in de vraagbaak op Facebook of stel je vraag via info@huizeadmiraal.nl o.v.v. vraagbaak kattengedrag en wie weet kan ik jou ook helpen met het probleemgedrag van kat(ten).